Sivut

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Nantin helppo tonttu-ohje


Rauta- ja villalangasta tehty tonttu on helppo ja nopea työ, ja se ilahduttaa muuttuvana koristeena kaiken ikäisiä. Siksipä jaan tämän ohjeen teidän kaikkien kanssa. Vielä ehditte tekemään näinä veikkoja kotiinne/lahjaksi kunnon poppoon ennen joulua! (:


Aluksi tarvikkeet. Tarviset rautalankaa, punaista villalankaa, katkaisu- ja pyöröpääpihdit, tussin ja pään. Pään voi tehdä vaikka styroks pallosta, lankapallosta, paperista, erilaisista askartelumassoista.... Minulla on valmiina pieniä pyöreitä taikataikina-laattoja, joissa on reikä, niimpä teen pään siitä.


 Aloitetaan leikkaamalla rautalangasta vartalo. Tarvitset yhteensä viisi palaa. Jalkojen tulee olla hieman pidemmät kuin kädet, ja käsien hieman pidemmät kuin keskivartalo. Tässä jalat ovat n. 8cm, jolloin koko tontusta tuli hattuineen n. 20 cm pitkä.

Tee jokaisen langan molempiin päihin pyöröpääpihdeillä lenkki. 

Kiinnitä osat lenkeillä toisiinsa.

 Aloita villalangan kiertäminen rautalangan ympärille. Minä aloitan jalasta.. Varmista että lanka ei jää törröttämään, vaan jätä langanpää kiertämäsi langan alle.


Tee raajoista keskenään suunnilleen yhtä paksut. Liitoskohdat, eli ns. nivuset ja kainalot kannattaa kiertää tiukasti. Siinä vaiheessa myös tulee tarkastaa että raajat asettuvat paikoilleen, lanka pitää ne sitten aisoissa.

Tässä vaiheessa teen pään, koska unohdin sen aiemmin. : D

Leikkaa siis vähintään muun tontun pituinen pätkä rautalankaa.

Pujota pää lankaan, ja tee langan toiseen päähän lenkki. Aseta pää lenkistä hieman ylöspäin, näin lankaa jää kaulaksi. (Tässä kuvassa kaula on hieman liian pitkä, ja lyhensin sitä pikkaisen)
Koska minulla on lättänän muotoinen ja roikkuva pää, taivutan rautalangan pään takana siten, ettei pää pääse "karkaamaan" alas..

Tee pään yläpuolelle hattu, ja kiinnitä langan toinen pää hatun alakulmaan.

 Kiinnitä pää vartaloon lenkin avulla

Jatka langan kiertämistä koko vartaloon. Kierrä lankaa taas tiukasti kainaloiden/kaulan kohdalle, jotta kädet ja pää asettuvat paikalleen ja tee sitten myös hattu samalla tavalla villalangalla kiertäen.

Hatun ja kaulan kiertäminen voi olla hankalaa, mutta senkin oppii nopeasti. Hattua ei kannata edes yrittää tehdä ihan ylös asti, koska lanka karkaa helposti. Jätä sen sijaan sinne näkyviin pieni pätkä rautalankaa, voit laittaa siihen myöhemmin vaikka vanusta tai langasta tupsun. 
Jos käytät päänä esim. styroks palloa, joudut luultavasti katkaisemaan langan tontun kaulassa ja tekemään hatun erikseen, jollet tee hatusta niskaan asti ulottuvaa mallia.

Nyt tonttusi on vaatetettu. Päättele lanka nätisti, itse tein solmun hatun päähän..


 Piirrä vielä kasvot, iloiset tietenkin. (:
Ja avot, kaverisi on valmis! 
Nyt voidaan taas ihastella omien käsien jälkiä, ja alkaa samantien askarrella toista. (Jolleivät kätesi jo kutia villan ansiosta liikaa, kuten minun. : D)


Tämä tonttukaveri taipuukin sitten moneen muotoon, ja on kiinnitettävissä lähes mihin vain. Sille voi tehdä vaikka kiikun, tai kaksi tonttua voi asetella halimaan tai tanssimaan, käytä mielikuvitusta! (:


Jos teet ohjeenmukaisen tontun, lähetäthän siitä minulle kuvan osoitteeseen: pipsananti@gmail.com . Samaan sähköpostiosoitteeseen voit myös lähettää kysymyksiä/palautetta tästä ohjeesta, tai muista blogiimme liittyvistä asioista.
En julkaise lähettämiänne kuvia, mutta haluaisin nähdä, omaksi ilokseni, minkälaisia variaatioita tästä keksitte. (: Ohjetta saa jakaa myös eteenpäin, mutta omin sanoin ja kuvin, kiitos. (Tai sellaisenaan, kun tämä on linkitetty lähteeksi)

Iloisia askarteluhetkiä!
- Nanti


2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...